קיצור תולדות האנושות
סיימתי לאחרונה את קריאת ספרו הנפלא של יובל נח הררי "קיצור תולדות האנושות". המדובר באחד הספרים המצויינים ומעוררי החשיבה שקראתי כבר מספר שנים.
בספר, נסקרות תלדות האנושות לא ממעוף הציפור אלא (כהגדרתו) מנקודת התצפית של לויין הריגול. כך ניתן לתמצת כ- 70,000 שנה של תולדות האנושות בקצת יותר מ- 400 עמודים בלי לחטוא בשטחיות או פופוליזם.
התזות העקריות של הספר מתוארות בלא- מעט מקומות, אולם מה שחשוב לדעתי זה שיובל נח הררי מראה כי תהליכים דומים קרו פחות- או- יותר באותם זמנים במקומות שונים, במנותק זה מזה. בנוסף, יש כיווניות ברורה בהיסטוריה בה ניתן לראות התפתחות ועל פיה ניתן גם לחזות (במידה מאוד חלקית) את העתיד.
ישנה נקודה מסויימת שברצוני להרחיב במעט- קיצור משך הצעדים השונים בהתפתחות האנושית:
- מאז היות האדם ועד המהפכה הלשונית עברו לפי הערכות מקובלות כ- 130,000 שנים.
- מאז המהפכה הלשונית ועד המהפכה החקלאית, חלפו כ- 60,000 שנים.
- המהפכה המדעית (לפני כ- 500 שנים) פרצה כ- 10,000 שנים אחר כך.
- להערכתו, השלב הבא של התפתחות האנושות קרוב מאוד. גם אם נאמר שהוא יקרה בעוד 500 שנים זה אומר שהמדע עיצב אותנו במשך 1,000 שנים בלבד.
האם ניתן ללמוד מכך משהו? האם קיצור פרקי הזמן מעיד על תהליכים אקספוננציאלים או שלא ניתן להסיק מהמספר הקטן של מקרים על מגמה? לא לי לאמור. כמו כן, אינני משוכנע שהעתיד ייחשב כמהפיכה שונה מהמהפיכה המדעית או המשכה. נחזור לדיון זה בעוד כ- 5,000 שנים ונראה.
הצד המטריד ומעורר החשיבה בספר הוא החלק האחרון בו המחבר מנסה לנבא, על בסיס העבר, את העתיד. הוא הראשון שמודה שהעתיד כנראה יהיה שונה מתחזיותיו (כמו שארע לרוב החוזים) אולם הכיוונים שהוא צופה סבירים:
להערכתו, המין האנושי מתקרב לשלב בו הגדרת המילה "אנושי" תצטרך לעבור בחינה מחדש: אנו מגיעים לשלב בו ה DNA האנושי יהיה נתון למניפולציות, המיכון ישתלב בגופנו ויהפכנו יותר ויותר לסייבורגים ועוד. הטכנולוגיות שיאפשרו זאת "מעבר לפינה". נכון להיום, החסמים העקריים בתחום הנם ערכיים אבל אין ספק שחידושים נוספים והתקדמות המדע ייצרו לחץ לשינויים חברתיים, תרבותיים ומוסריים. כנראה שלא מדובר בדברים שיקרו בחודשים הקרובים, אולם בסיכומו של דבר, הם יגיעו.
כאשר קראתי את התחזיות והסכמתי איתן, לא יכלתי להימנע מן המחשבה "תודה לאל שזו בעייתם של הדורות הבאים ולא משהו שאני צריך להתעמת איתו"
חוזר על ההמלצה: המדובר בספר נפלא הסובל מיחסי ציבור גרועים (גם בחירת השם ועיצוב הכריכה לא בדיוק מזמינים) ואם המין האנושי מעניין אותך או חשיבה הנה חלק מהרגליך, ממליץ בחום על הספר.