מה זה "חשוב" ולמה?
לאחרונה, השתתפתי בעוונותי כמתנדב בחפירות ארכיאולוגיות תת ימיות במסגרת החוג לציביליזציות ימיות באוניברסיטת חיפה (אתר דור 2006). אחד הנושאים המרכזיים הנחקרים הוא צורת החיבור של הלוחות והקורות בספינה הנחקרת (מלפני כ- 1500 שנים). יש אינדיקציות שהבנת האופן בו עבדו בוני הספינה הזו, יעשה מהפך בתפיסת והבנת טכנולוגיות בניית האוניות באותם זמנים.
באחת הפסקות העבודה, שאל אחד המתנדבים את החוקר המוביל "מדוע זה חשוב?”. החוקר ענה את אשר ענה. אבל הדבר עורר אצלי חשיבה.
"חשוב"... מה זה חשוב? ברור ששאלת המחקר לא "חשובה", לימודי ההיסטוריה בכלל חשיבותם קטנה ואפילו כל מדעי הרוח גם חשובים פחות מגילוי תרופה חדשה או אפילו שידרוג הציוד לרווחת החולים במוסדות הרפואיים.
קיימת ירידה מובחנת בשיעור הלומדים בפקולטות למדעי הרוח בארץ ובעולם. כך, למשל, בשנה"ל תש"ע למדו בפקולטות למדעי הרוח כ- 26% מכלל הסטודנטים לתואר ראשון וזאת בהשוואה לכ- 36% עשר שנים לפני כן. יוזכר כי הפקולטות למדעי הרוח כוללות גם חוגים "מעשיים" ולא רק "רוחניים".
אז זה נכון, אנו חיים בעולם יותר ויותר תועלתני. ונכון שחשוב יותר לבנות מכשיר חדש להקל על חייהם של אנשים. אבל זו רק תשובה חלקית.
לרכישת ידע לשם הידע בלבד, בלי שום קשר לשימושיות שלו יש ערך בפני עצמו. ידע הוא הנכס היחידי שכאשר חולקים אותו הוא מתרבה. הלימוד לכשלעמו, ללא קשר לתחום הלימוד נותן לנו הרגלי חשיבה וכלי ניתוח שאין להם תחליף (לשם ההגינות, האוניברסיטאות מייצרות גם המון מטומטמים שיודעים לדקלם את החומר, אבל לא להבין או לחשוב עליו).
שנית, אולי המדעים המדוייקים יותר (כולל מדעי החברה) יכולים לשפר לנו את רמת החיים, אולם הם לא יכולים לענות לנו על נושאים של איכות החיים, ההבדלה בין טוב ורע או ערכם של דברים שונים. נושאים טריוויאלים כגון שוויון זכויות או הזכות לחיים, אם חושבים עליהם כלל לא טריוויאלים (מדוע אסור למנהיג סוריה לטבוח באזרחיו שלו במדינתו שלו?) והתשובות- לא מלימודי ההנדסה או הכלכלה תבוא הישועה.